Niet verschenen: Huishouden in eigen hand

Veel technieken die we kennen uit oude sciencefiction films zijn tegenwoordig al behoorlijk ingeburgerd. De innovatie staat niet stil. De tijd dat een computer als een moderne tekstverwerker werd gebruikt ligt al lang achter ons. Tegenwoordig hebben we met een smartphone of een tablet de hele wereld in onze hand. We kunnen – als we willen – overal en altijd in contact staan met van alles en nog wat. Twitterfeeds, Faceboomtimelines, Whatsapp, het laatste nieuws, een film kijken onderweg of een videogesprek met een familielid die ergens aan de andere kant van de wereld het tijdverschil trotseert om even bij te praten. De nieuwe grens van mobiele apparatuur ligt echter een stuk dichterbij dan we denken: In huis.

Nieuwe wijn, nieuwe zakken

Natuurlijk is de technologie ook onze huiskamers binnengedrongen, daar kan geen misverstand over bestaan. Complete entertainmentsystemen waarbij tv, tablet, pc en mobiel informatie uitwisselen, je programma’s kan opnemen en terugkijken waar en wanneer jij wilt, on demand diensten, streaming media. Ook op andere gebieden komt er steeds meer gemak en comfort. Energiebedrijven springen in op de vraag naar inzicht in energieverbruik met speciale apps. En zo zijn er nog veel meer smart features te bedenken waarmee je bepaalde apparaten en systemen kunt besturen en beheren. Zoals beveiliging, verlichting, zonwering, thermostaat en klimaatbeheersing. Soms moet er wel enige drempelvrees voor worden overwonnen. Allerlei kabels laten aanleggen en wegwerken, er moet een centraal aanstuurpunt in huis komen, of je hebt apparaten die niet nog geschikt zijn voor draadloze verbindingen…

Terwijl het zoveel makkelijker kan. Een soort superintegratie van apparatuur in huis, te regelen vanuit één punt wat je via internet, je smartphone of tablet kan besturen. Draadloze home automation is dichterbij dan veel mensen zich beseffen.

Revolutie in huis

Het zou zo maar kunnen zijn dat 2013 het startjaar van een home automation-revolutie wordt. De techniek is er klaar voor en mensen hebben ook de behoefte aan meer inzicht en controle over hun huishouden en apparatuur. Het enige wat nog ontbreekt is een standaard, een bedrijf dat de toon zet. Net zoals dat VHS, DVD en Blu-Ray de toon hebben gezet bij ‘beelddragers’.

De signalen zijn in ieder geval aanwezig. Microsoft koopt her en der home automation start ups op. En Google zit ook niet stil, merkten enkele Android-watching techblogs en de Amerikaanse krant USA Today op. Ze berichtten over sporen van Android@Home in de 4.2.2 versie van het Android OS besturingssysteem. Dit platform werd in mei 2011 gepresenteerd op de eigen Google I/O conferentie. Sindsdien is het stil rondom Android@Home. In die twee jaar is Android steeds groter geworden en hebben bedrijven steeds meer Androidapllicaties ontwikkeld. Daarom wordt verwacht dat Google op de I/O conferentie in mei van dit jaar met meer nieuws komt.

Het zou zo maar kunnen dat de revolutie gaat beginnen in de Verenigde Staten. Tenminste, als Digital Life van AT&T aanslaat. Het systeem is een eerste aanzet naar echte home automation, en biedt onder andere een beveiligingssysteem en controle over enkele apparaten.

In de nabije toekomst

Al die ontwikkelingen nodigen natuurlijk uit om na te denken over het huishouden van de nabije toekomst. Want als home automation een beetje doorzet, zijn we straks al die huidige app-ruis kwijt. Alles-in-een draadloze integratie, bereikbaar op je mobiel, tablet of pc.

Een kleine opsomming van de mogelijkheden: je kunt de temperatuur of klimaatbeheersing in huis regelen, gordijnen open of dicht doen. Hoewel dat her en der al kan. Je kunt (al dan niet op afstand) de verlichting, robotstofzuiger, wasmachine, droger en  vaatwasser aan- of uitzetten. Dankzij de smartkoelkast en –vriezer weet je, als je impulsief een etentje of feest organiseert, wat je in huis hebt en wat je nog moet halen.

Opstaan wordt ook een feest met de superautomatisering. Je hebt geen aparte wake-up light meer nodig. De LED-verlichting wordt langzaam sterker en het home entertainment system speelt de vooraf geselecteerde playlist af. En er staat al een kop koffie op je te wachten – tenzij de sensor heeft gezien dat er geen kopje klaar stond.

Spannend wordt het als gezinsleden hun mobiele telefoons synchroniseren met het home automation systeem. Met de koppeling kunnen ouders en kinderen wederzijdse controle uitoefenen. Staat de tv echt uit, terwijl ze huiswerk moeten maken? Voor de zekerheid toch maar een herinnering sturen. De kinderen worden dankzij check-ins tijdig gewaarschuwd dat de ouders weer huiswaarts keren. Hopelijk geeft ze dat genoeg tijd om alle rommel – die je digitaal niet kunt checken – op te ruimen die ze mogelijk hebben gemaakt. En niemand kan het gedeelde boodschappenlijstje vergeten.

Wat te denken van controle en beveiliging op afstand? Bijvoorbeeld als je een avond weg bent of op vakantie gaat. Geen discussie meer of je het gas hebt uitgezet, dat iemand een raam open heeft laten staan of dat de deur wel op slot zit. Die doe je op afstand wel dicht. De automatisch ingestelde gazonsproeier kun je makkelijk een avondje uitzetten als je bericht krijgt dat het thuis gaat regenen. En mocht er toch iets gebeuren, krijg je automatisch een melding op je telefoon of tablet. Waterlekkage, een gebroken ruit, een brandmelder die af gaat – je kunt zelfs camera’s installeren om op afstand te controleren wat er aan de hand is.

Je telefoon, tablet, laptop of pc als afstandsbediening voor zo’n beetje alles wat je in huis aan apparatuur hebt. Kan het nog gekker? Ja. Want als de spraakherkenningssoftware van Google’s Glass zijn weg weet te vinden naar Android@Home, kunnen we ook hands-free commando’s geven aan een van de apparaten. Net als in sciencefictionfilms.

Te mooi om waar te zijn

Al die techniek is voor veel mensen nog een ver-van-mijn-bed-show. Echter, het lijkt er op dat het binnen niet al te afzienbare tijd werkelijkheid wordt. Uiteindelijk wordt het gebruik van techniek alleen maar simpeler en eenvoudiger.

Het klinkt allemaal heel mooi, maar al die integratie heeft ook een nadeel. Want, wat gebeurt er als de stroom uitvalt? Goed punt. Ook dan is de toekomst namelijk niet ver weg. Met zonnepanelen en accu’s voor energieopslag – bijvoorbeeld oude accu’s van een elektrische auto – heb je een eigen energiecentrale in huis. Die je uiteraard ook op afstand kunt aansturen. We zullen er aan moeten wennen, maar we hebben straks ‘het lot’ van ons huishouden letterlijk in onze hand.