Actueel: Bellen via databundel in opkomst

Sinds de komst van mobiel internet is er heel veel veranderd in de manier waarop we met elkaar in contact komen. Communicatiediensten worden steeds meer met elkaar geïntegreerd. Dankzij Whatsapp, Facebook, Twitter en andere apps versturen we gratis (gesproken) berichten, foto’s, filmpjes en webpagina’s. Hoewel, gratis. Wie niet over zijn datalimiet gaat, is alleen de kosten voor zijn internetbundel kwijt. De volgende, logische stap die daar bij hoort is gratis (video-) bellen. Nog lang niet iedereen doet het, maar veel apps zijn er al wel op toegerust. De grote doorbraak komt misschien wel dankzij, hoe kan het ook bijna anders, Facebook, Google en Apple.

Bellen via een internetverbinding (VoIP) is niet nieuw. Een van de eersten die ons daar mee kennis liet maken was Skype. Al was daar bij de lancering in 2003 nog een vaste internetverbinding en een pc voor nodig. Tien jaar later maken ontwikkelaars zich op om ons naast het sturen van berichten en delen van bestanden ook te laten bellen via mobiel internet. Skype was een van de eerste ontwikkelaars die deze mogelijkheid aanbod. Een andere grote speler is Viber, met 200 miljoen gebruikers wereldwijd. Het nadeel is dat bellen naar mensen die geen Skype of Viber gebruiken niet gratis is.

Vrij bellen

En nu meldt Facebook zich aan het all-in-one-communicatie front. Het social media netwerk heeft namelijk sinds kort een voip-dienst geïntegreerd binnen zowel Facebook Messenger als de standaard Facebook app. Het voordeel ten opzichte van diensten als Skype en Viber is, volgens technologieblog Frankwatching, dat veel meer mensen gebruik maken van Facebook. In plaats van vrienden op te zoeken en toe te voegen, heb je ze meteen paraat.

Google zit ook niet stil. De softwareontwikkelaar had met Voice al een voip-dienst in huis. Alle communicatiediensten worden echter samengebracht in de eind mei gelanceerde nieuwe versie van Hangouts. Naast Voice zijn ook chatdiensten Talk, Google+ Messenger en de Hangouts-functie binnen Google+ in de nieuwe app geïntegreerd.

In eerste instantie was Apple’s FaceTime ingericht om te werken via wifi. Sinds de uitrol van iOS 6 is het mogelijk om de app te gebruiken via een 3G-verbinding. De integratie van verschillende diensten gaat niet zo ver als Hangouts of Messenger. Het is vooral anders ingevuld. Want met FaceTime kunnen gebruikers videobellen naar elke Apple waarop het programma te installeren is. Zoals een iPad (mini), een iPod Touch of een Mac.

Telecomproviders

De enigen die niet happig zijn op de groei van voip via dataverkeer zijn de telecomproviders. Dat is natuurlijk niet zo heel erg vreemd. Ze zijn nog net amper bekomen van het opdrogen van de opbrengsten uit sms-verkeer, dankzij de komst van Whatsapp. Als iedereen dan ook nog gaat bellen via mobiel internet, moet het hele verdienmodel weer op de schop. Daarbij is het de vraag of ze een onstuimige vraag naar databytes wel aankunnen met hun huidige capaciteit.

Dankzij de wet Netneutraliteit mogen KPN, Vodafone en T-Mobile concurrerende internetdiensten en –applicaties niet meer blokkeren of vertragen. Wel mogen ze, met de juiste onderbouwing, snel groeiende protocollen inperken. Dankzij die maas in de wet zouden de providers de opkomst van voip-bellen een beetje kunnen dempen.

blue_wifi2

Wifi

Voip-adapters hoeven niet lang te treuren, want om goed te kunnen bellen via mobiel internet heb je een sterke verbinding nodig. Wifi is een stuk stabieler dan 3G en werkt dan ook veel beter. Dankzij het nog steeds groeiende aanbod aan (gratis!) wifi-hotspots hebben we ook buitenshuis een goede verbinding tot onze beschikking om van alles te delen en te (video-) bellen met onze contacten. Al kan het altijd voorkomen dat een bepaalde dienst door een technisch mankement niet optimaal werkt.

De oorspronkelijke tekst is van 3 juni 2013 en gepost op Merge Media.