Case: Meldpunt Verspilling in de zorg

Zaterdag 25 mei lanceerde minister Edith Schippers (Volksgezondheid) het meldpunt Verspilling in de zorg tijdens een uitzending van het consumentenprogramma Kassa. Al tijdens de uitzending waren er meer dan honderd meldingen gedaan. Binnen een uur waren er dat al meer dan 1300. In de dagen erna berichtten veel kranten en nieuwsprogramma’s over het meldpunt en het sterk stijgende aantal reacties. Ongeveer een week na de lancering zijn er meer dan 13.000 meldingen binnen.

Het meldpunt is de kern van het Programma Verspilling in de Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Verspilling zet namelijk de betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg onder druk. De overheid wil de ervaringen van mensen die te maken hebben met de zorg gebruiken om inzicht te krijgen in waar actie nodig is om verspilling aan te pakken.

Merge Media heeft in opdracht van het ministerie van VWS het meldpunt Verspilling in de zorg ontwikkeld. Aan de hand van een eenvoudig stappenplan kan iemand aangeven vanuit welke rol hij (of zij) een melding doet, wat voor verspilling hij tegenkomt, wie daar verantwoordelijk voor is en wat voor oplossing daar mogelijk bij hoort. Dankzij de vele antwoordmogelijkheden per stap kan een melding heel specifiek worden ingevuld.

Meldpunt Verspilling2

Meldpunt Verspilling in de zorg. Een week  na de lancering stond de teller op meer dan 13.000 reacties. Source: Verspillingindezorg.nl

De tienduizenden meldingen leveren een schat aan informatie op. Om geen kostbare tijd verloren te laten gaan aan het analyseren van die grote set data, hebben we een geavanceerd formulier ontwikkeld waarmee hele specifieke rapportages gemaakt kunnen worden. Zo kan heel nauwkeurig en precies gekeken worden wat voor actie binnen welke categorie nodig is. Projectgroepen en instanties kunnen zo gericht aan de slag. Bovendien kan het ministerie zo de Tweede Kamer goed op de hoogte houden van de vorderingen.

Het meldpunt blijft de gehele kabinetsperiode open. Cliënten, patiënten, familieleden, mantelzorgers, zorgverleners en zorgverzekeraars kunnen nu een melding doen op het gebied van geneesmiddelen, hulpmiddelen en langdurige zorg. Na de zomer komen daar nog de geestelijke gezondheidszorg en ziekenhuiszorg bij. Daar kunnen dankzij de voortdurende nieuwe inzichten ook andere thema’s bij komen.

De oorspronkelijke tekst is van 31 mei 2013 en gepost op Merge Media.