Betrokkenheid: Grassroots lobby

Diverse organisaties uit techies-walhalla Silicon Valley (en daarbuiten) bundelen hun krachten. Onder de titel FWD.us gaan de deelnemende partijen strijden voor een hervorming van het Amerikaanse immigratiebeleid. Omdat grote namen, zoals Mark Zuckerberg (Facebook), Eric Schmidt (Google), Reid Hoffman (grondlegger LinkedIn) en Marissa Mayer (CEO Yahoo!) ook maar een beperkte invloed hebben, wordt eveneens ingezet op engagement ‘vanaf de bodem’. Welkom, grassroots lobby!

Een grassroots beweging is, in politieke zin, een bijzondere coalitie van mensen die optrekken om een bepaald onderwerp onder de aandacht te brengen. Bijvoorbeeld toen Barack Obama voor het eerst werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. Mensen ondernamen zelf actie, deelden informatie, spraken zich uit, enthousiasmeerden anderen, enzovoorts. De buzz werd momentum en Obama surfte op een grote golf engagement richting Witte Huis. Zo ging het natuurlijk niet helemaal, maar het gaat even om de beeldvorming.

Want dat is wat Facebook c.s. graag willen en misschien wel voor ogen hebben. Engagement op een thema. Een beweging van onderop starten om zo aandacht te vragen voor, in dit geval, een wijziging van het immigratiebeleid.

Grassroots1

Grassroots. Source: FWD.us

Daar schort volgens Mark Zuckerberg nogal wat aan. In een ingezonden artikel in de Washington Post linkt hij immigratie aan de kenniseconomie van de Verenigde Staten. Onder veel van de talenten die daar nu worden opgeleid, zitten volgens hem velen die na het behalen van hun diploma niet in het land kunnen blijven. Door bijvoorbeeld verkeerde of tijdelijke verblijfspapieren. En omdat Silicon Valley niet zit te wachten op een exodus van die talenten, komen ze in actie. Ze nemen hun verantwoordelijkheid, zoals dat zo mooi heet, om er iets aan te doen.

Daarom is er dus nu het FWD.us platform. De FWD is natuurlijk een afkorting van forward, wat weer staat voor ‘voorwaarts’ of vooruit. Daarmee is de URL zelf al goed voor symboliek. “Forward us”, breng ons vooruit, als oproep aan de overheid. Aan de ander kant is het als “Forward, U.S.” te lezen – zowel een oproep om mee te doen als een statement richting wetgevers dat men verandering wenst.

De website staat bol van de argumenten om het immigratiebeleid van de VS te hervormen. Het is een land dat gebouwd is op immigranten, 40% van de Fortune 500 bedrijven is opgericht door een immigrant of zijn nageslacht, enzovoorts. Er worden verhalen verteld van mensen die zelf of wiens ouders niet afkomstig zijn uit de VS, en via de kansen die ze hebben gekregen nu een succesvol bestaan hebben weten op te bouwen. Voorstanders kunnen zich op FWD.us aanmelden als vrijwilliger, of hun vrienden proberen te enthousiasmeren door infographics te delen via social media.

Met FWD.us moet er online en offline gebouwd worden aan support voor de veranderingen. Wie de lastige taak op zich wil nemen om deze beleidsverandering te bepleiten in Washington, kan op de steun van de Silicon Valley tech-bonzen rekenen. Ze willen ook de dialoog aan met de Republikeinen, Democraten, de regering en lokale overheden om de reform er door te krijgen.

Grassroots2

De initiatiefnemers. Source: FWD.us

Het is niet voor het eerst dat de Valley-techies op dit thema van zich hebben laten horen. Vorig jaar werd er al een brief gestuurd aan president Obama, die onder andere door Microsoft, HP, General Electric, Intel, Procter & Gamble, Texas Instruments en Boeing werd ondertekend.

Niet de minste bedrijven dus, die hopen talenten te behouden voor hun eigen bedrijf en voor de Verenigde Staten. Want als ze niet mogen blijven, nemen ze hun kennis gewoon mee naar een ander land. Heel veel Amerikaanse bedrijven zitten er niet op te wachten dat die investering van tijd, energie en fondsen in het buitenland een concurrerend bedrijf opricht en aldaar banen creëert.

De immigratiewetgeving hervormen kent vele haken en ogen. Eerdere pogingen zijn gestrand door politieke tegenstand en onwil. Als er wel iets gewijzigd werd, stond tegenover nieuw beleid een scala aan juridische patches om loopholes te dichten.

Big Tech en Big Corporate nemen dus het voortouw om ‘de leiders van de toekomst’ te behouden voor de Amerikaanse kenniseconomie. Nu ze met hun eigen invloed niet ver genoeg komen, is het tijd om de ‘big guns’ uit te rollen. De stem van het volk.

Grassroots4

Volunteers. Source: FWD.us

Maar zijn mensen wel te porren om die hervorming te steunen? Er komt meer concurrentie op de arbeidsmarkt, meer mensen die een beroep mogen doen op sociale zekerheid en gezondheidszorg… Werkt het niet in hun nadeel?

De lobby weet dat handig te omzeilen. De overheid zet in op homegrown jobs, outsourcing is uit. De talenten van vandaag zijn de startersbedrijven van morgen. Daarmee wordt ook werkgelegenheid gecreëerd.

Daarbij is er over het plan nagedacht. Veel knappe koppen en invloedrijke mensen staan er achter. Amerikanen houden ervan het goede voorbeeld volgen. En van emotie en menselijkheid – precies hoe de verhalen van de succesvolle immigranten worden gebracht. In de setting van de American Dream.

Met één klik, share of tweet kunnen ze er voor zorgen dat een verhaal wordt gehoord door hun omgeving. Een simpele handeling met veel potentie. Want de politici in Washington zijn dan soms niet ontvankelijk voor de lobby van een bepaalde belangengroep, maar van één groep kunnen ze kippenvel, slappe knieën en droge monden krijgen. De kiezers. Hun toegang tot de macht die ze zo graag hebben.

Grassroots lobby. Misschien wel de nieuwe nachtmerrie van politici?

De oorspronkelijke tekst is van 16 mei 2013 en gepost op Merge Media.